Vinum Veress család

Vinum Veress Borpince

Pincészetünk a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen van, az egyedülálló borászati értéket hordozó Zalai borvidék központjában.

E Balatoni Borvidéki Régióhoz tartozó borvidéket leginkább finom savakban gazdag, illatos, karakteres borok jellemzik. A termőhely az országos átlagnál hűvösebb, csapadékosabb klímájú, egész évben magas páratartalmú, talaja mélyrétegű agyagos lösz. A dombok déli és nyugati lankáin érvényesülő mediterrán hatás jele a szőlőültetvényeket kísérő szelídgesztenyések.

A szőlőtermesztés hagyománya családunkban több generációra vezethető vissza.

Vinum Veress

A birtok jelenlegi nagysága tizenhárom hektár.


Termesztett fajtáink között megtalálható az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Pintes.


Az új telepítéseknél a hagyományos magyar fajták mellett olyan világfajták is helyet kaptak, mint a Szürkebarát, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc.

CSÁFORD

Csáford a Zala folyó völgyében fekvő, csodálatos dombokkal körül ölelt kicsiny kis zsákfalu. Ennek a csendes, háborítatlan vidéknek a szépsége és nyugodtsága rabul ejti a világ bármely részéről idelátogatókat. Földrajzi és éghajlati adottságainak köszönhetően kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre.

A falu története a feltárt régészeti leletek alapján egészen a rézkorig vezethető vissza. Ezek közül leghíresebbek a csáfordi aranykorongok. A 10 és 12 centiméter átmérőjű korongok vékony aranylemezből készültek, három-három dudor és finom kalapácsütésekkel kialakított mértani minták díszítik. Ruhára erősítve, melldíszként viselték.
A korongok a középső rézkorban (Kr.e. 4000–3500) a Dunántúlt benépesítő népcsoport jellegzetes ékszerei voltak. A páratlan leletet a község határában, a Zala-folyó völgyét kísérő dombokon, szőlőtelepítéskor fordította ki az ásó a földből, 1952-ben.
A területen elvégzett hitelesítő feltárások alkalmával a régészek megtalálták a rézkori településmaradványait és jellemző edénytöredékeit. Az eredeti tárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg .

Csáfordi aranykorongok
Csáford harangláb

Hampó Jenő festménye

Az egyre fogyatkozó, jelenleg 300 lélekszámú faluban egy XVIII. századból származó harangtorony található , az I. és II. világháborúban elesett hősök emlékére emlékművet emeltek, a régi iskolából templomot alakítottak ki, a búcsút a Kármelhegyi Boldogasszony napját követő vasárnapon tartják.
Charles-Philippe Larivière

S hogy miért van ilyen idegen hangzású neve ennek a falunak olyan ősi magyar nevű települések szomszédságában, mint Türje, Kallósd, Bezeréd vagy éppen Zalakoppány?
Nos, a legenda szerint amikor II. Endre királyunk seregével visszatért a keresztes háborúból, kíséretében érkezett egy Stafford nevű angol lovag is, aki nemcsak a csatákban vívott ki magának hírnevet, de jó ivócimbora is volt. A király hű vitézének érdemei elismeréseként hazatérésük után ezt a nem is olyan kicsi nyugat-dunántúli birtokot adományozta.

Aki nem hiszi, járjon utána…