Előző
Következő
icon_domb

Szőlőterületeink a Zala-völgye déli, dél-nyugati fekvésű lankáin találhatók. Az ideális klimatikus és talajtani adottságoknak köszönhetően ezek a dombok évszázadok óta kiváló minőségű szőlőt teremnek.
A dombvidéket az egykori Pannon-beltenger homokos-anyagos üledékei építik fel. Efölé vastagabb-vékonyabb lösztakaró települt, melyen agyag-bemosódásos barna erdőtalajok vagy barnaföldek képződtek.

icon_nap
A hőmérsékleti, csapadékeloszlási, széljárási adottságok optimálisak a minőségi bor előállításához. Az évi középhőmérséklet 9-11°C, a nyári hónapoké pedig 16-25°C között mozog. Az évi hőingadozás kicsi, a nyár nem túlságosan forró, a tél viszonylag enyhe. Jelentősebb téli fagykár a szőlőültetvényeket ritkán sújtja. A fényellátottság jó, az évi napfénytartam 1.950-2.000 óra között változó. Az évi csapadékmennyiség 700-900 mm közötti. A völgyek É-D-i irányban nyitottak, ez megegyezik az uralkodó széliránnyal, ami növényvédelmi szempontból kedvező, mert így a lombfelület rövidebb ideig marad vízborított.
icon_szolo
Termesztett fajtáink: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Pintes, Zöldveltelini, Szürkebarát, Kékfrankos és Sauvignon Blanc.

Ezek közül a legrégebbi az 1968-ban telepített Rizlingszilváni ültetvényünk, a Kozáry tetőn. Mindazok ellenére, hogy ötven éves, nagyüzemi telepítésű és több mint 20 évig téesz tulajdonban lévő terület volt, minden évben szép terméssel hálálja meg a munkánkat. Az újonnan telepített ültetvényeink folyamatosan fordulnak termőre. Területeinken a régebbi telepítéseknél 3.300-3.500, új telepítéseink esetén 4.600 tőke/ha található. Guyot, illetve félernyőműveléses módszerrel kb. 1,5 kg/tőke terheléssel dolgozunk.
icon_madar
Nagy figyelmet fordítunk környezetünk védelmére is. Hosszú évek óta integrált növényvédelmet folytatunk, csak környezetkímélő szereket használunk. A környezetvédelemhez hozzátartozik az is, hogy telente több mázsa napraforgómagot etettünk meg a környékünkön fészkelő énekesmadarakkal. Az egyre inkább gyarapodó énekesmadár-populációnak köszönhetően a szőlőültetvényeinken a rovarkártétel szinte teljes mértékben visszaszorult. Az énekesmadarak ilyen nagyszámú jelenléte ide vonzotta a ragadozó madarakat is, ami azért fontos, mert az ölyvek és héják sokat segítenek szüreti időszakban a seregélyek távoltartásában.
icon_metszoollo
A szőlő tökéletes beéréséhez igyekszünk megteremteni a tőlünk telhető legjobb feltételeket. Ennek első és egyik legfontosabb lépése a metszés. Átlagosan egy szálvesszőt és egy-kétrügyes ugarcsapot hagyunk meg. A nyári hónapokban következetes zöldmunkával, majd zöldszürettel állítjuk be az általunk kívánt termésmennyiséget, így biztosítva a jó minőséget.
icon_hordo
Szőlőinket a teljes biológiai érés állapotában szüreteljük. A leszüretelt szőlőt bogyózás után kíméletesen préseljük. Borászati technológiánk során igyekszünk megőrizni mindazokat az értékes anyagokat, melyek az egészséges, érett szőlőbogyókban vannak. A pincénkben található tárolóedények döntő többsége kóracéltartály, a többi ászok hordó. Az erjesztés acéltartályokban, szabályozott hőfokon történik. A borok érlelése fajtától függően több hónapig, esetleg több évig tart, ezután palackozzuk őket.
Előző
Következő
Előző
Következő